Behandelingen

We zijn een team met een visie voor volwassenen , jongeren en kinderen.

Onze infrastructuur bestaat uit 2 behandelcabines en een ruime oefenzaal met het nodige oefenmateriaal, zodat we kunnen voldoen aan de noden van de patiënt.

Kinesitherapie staat voor het behandelen van klachten binnen ons bewegingsstelsel.

Het menselijk lichaam zit complex in elkaar en onze sterke specialisaties binnen het domein van de kinesitherapie zorgen ervoor dat jouw probleem efficiënt wordt aangepakt. Elke patiënt wordt individueel geïnspecteerd en geëvalueerd. Nadien wordt een individueel behandelingsschema opgesteld met als doel onze patiënt zo snel mogelijk mobiel en klachtenvrij te krijgen.

Ademhalings kine

Autogene drainage is een respiratoire drainagetechniek waarbij men op een gecontroleerd niveau gaat in-en uitademen. Door op specifieke longvolumes te gaan ademhalen en dit gradueel op te bouwen, ontstaan er drukverschillen binnen de luchtwegen, welke resulteren in de mobilisatie van de slijmsecreties naar boven toe.

Volwassen kunnen deze ademhalingsoefeningen bewust uitvoeren. Bij baby’s en kleine kinderen lukt dit niet omdat ze hun ademhaling nog niet bewust kunnen controleren en dus zal de therapeut assisteren door middel van zachte thoraxaandrukkingen.

We proberen tot een efficiënte hoest te komen om zo de slijmsecreties te kunnen evacueren.

Algemene revalidatie

Het behandelplan wordt opgesteld op basis van een anamnese en onderzoek. Het doel van de behandeling is het voorkomen of verhelpen van problemen van musculoskeletale, neurologische, respiratoire, cardiovasculaire en psychomotorische aard. De therapie kan bestaan uit mobilisatie, massage, stretching, actieve oefentherapie, krachttraining en stabilisatieoefeningen.

Manuele lymfedrainage

Door massage van de lymfeklieren en de lymfebanen kan de lymfe-afvoer worden gestimuleerd. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de lymfbanen af te voeren.Voor deze massage wordt een speciale techniek gebruikt. Lymfedrainage is een zachte, rustgevende en pulserende massage waarbij men de stroming van het lymfevocht volgt. De positieve effecten van lymfedrainage zijn : afvalstoffen worden afgevoerd, spanningen verdwijnen en het afweersysteem wordt versterkt.

Manuele therapie

Diverse technieken worden gebruikt waaronder triggerpoints, diepe bindweefseltechnieken, fricties, mobilisaties, manipulaties, stretching, kinesiotaping, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing…

In de acute fase werken we op het klachtenpatroon en in een verdere fase wordt het accent gelegd op oefentherapie. Door middel van spierversterkende en/of mobiliserende oefeningen proberen we een terugkeer van de klachten te voorkomen.

Pelvische revalidatie

Blaastraining wordt toegepast bij diverse vormen van urineverlies. Dit zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen.

Je leert tijdens de kiné sessies niet enkel om je blaas te trainen maar je oefent meteen ook je bekkenbodemspieren. Blaastraining of pelvische reëducatie is aangewezen bij:

  • Incontinentie na prostaatwegname
  • Stress-incontinentie bij dames
  • Aandrangs- of urgentie incontinentie
  • Bedplassen bij kinderen

Pre – en postnatale kinesitherapie

Pre- en postnatale oefeningen helpen om het lichaam in conditie te houden, de zwangere voor te bereiden op de bevalling en het herstel na de bevalling te versnellen.

Er kunnen heel wat vragen opkomen rond de zwangerschap en geboorte van de baby. Informatie verstrekken en inlichtingen geven kan veel vragen oplossen. Het is belangrijk om psychisch en fysisch voorbereid te zijn op de bevalling.

De eigenlijke bevalling wordt geoefend adhv relaxatietechnieken, pers – en ademhalingsoefeningen. Hierbij wordt ook de partner betrokken.

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam heel wat veranderingen. Na de bevalling zijn bepaalde spieren enorm verzwakt (bekkenbodemspieren, buikspieren,…). Dit kan leiden tot rugproblemen, incontinentieproblemen, … Bij de postnatale oefeningen worden deze spieren opnieuw versterkt en wordt een herstel van de algemene conditie bevorderd.

Psychomotoriek bij kinderen ( oa schrijfmotoriek)

De kinderen ontwikkelen zich door te bewegen en te spelen. Bij sommige kinderen is er echter sprake van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel of het houdings- en bewegingsapparaat.

De doelstellingen van psychomotorische therapie zijn:

  • Achterstanden oplossen op het vlak van lichaamsbesef, -plan,-perceptie,-oriëntatie, structurering van tijd en ruimte, …
  • Optimale leervoorwaarden scheppen om schoolse vaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen te kunnen leren
  • Grove motoriek verbeteren
  • Fijne motoriek verbeteren
  • Oog-hand coördinatie verbeteren
  • Schrijfmotoriek optimaliseren: juiste pengreep, vlotte schrijfbeweging, goede schrijfhouding, …
  • Ruimtelijke oriëntatie en ruimtelijke begrippen creëren: inzicht in tijd en ruimte
  • Lichaamsschema en lichaamsbesef verbeteren
  • Motorische basisvaardigheden automatiseren
  • Concentratie verhogen
  • Zelfvertrouwen krijgen, meer inzicht verwerven in eigen kunnen en zo hiermee gepaard gaande gedrags- en emotionele problemen helpen oplossen

Bewegen wordt als uitgangspunt genomen voor de therapie.

Rug en nek revalidatie

Rug- en nekproblemen nemen toe en dit bij verschillende leeftijdscategorieën. Dit kan gaan over acute of chronische problemen. Zowel manuele therapie als oefentherapie worden hierbij gegeven. De spieren die een corset vormen rond de wervelkolom worden getraind en er wordt aangeleerd hoe rugsparend kan bewogen worden.

Zin om samen met ons aan de slag te gaan?

Of heb je nog vragen?

Contacteer ons